Partner in de spotlight: Ada Visser van de VoorleesExpress
Om onze kennis en ervaring aan te vullen en een zo compleet mogelijk pakket aan zorg te bieden, werken we samen met allerlei partners. Regelmatig stellen we één van onze partners aan jullie voor. Deze keer: Ada Visser van de VoorleesExpress.“Voorlezen is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling,” vertelt Ada, die eens per week langskomt bij de Bieënkorf. Iedere maandag duikt ze samen met een kind in de boeken om onder andere het taalbegrip te stimuleren. “Die ontwikkeling is goed om te zien, maar het allerleukst is als het kindje plezier heeft.”
Enthousiast over boeken
De VoorleesExpress is een initiatief van Bibliotheek Salland, bedoeld om de taalontwikkeling van kinderen van twee tot en met acht jaar te stimuleren. Een vrijwilliger komt twintig weken bij het kind thuis en maakt hem of haar, én de ouders, enthousiast over voorlezen. En over boekjes en verhalen. “Zodra de Bieënkorf ziet dat een kind extra ondersteuning kan gebruiken, schakelen ze de VoorleesExpress in,” vertelt Ada. “De Bieënkorf fungeert dan als een tussenpersoon. Wij gaan vervolgens bij het kindje thuis langs om voor te lezen.” Door deze twintig speelse ontmoetingen moeten boeken uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van het kind.
Kleine stapjes
Op dit moment werkt Ada met ‘haar’ eerste kind via de VoorleesExpress. “Het is een jongetje met het syndroom van Down dat ik voorlees en help met het begrijpen van woorden. Zijn ouders lezen hem thuis al veel voor, dus voor de ouders zelf is geen extra ondersteuning nodig. Toch is hulp op taalgebied bij dit kind welkom. In dit geval help ik hem dus op de Bieënkorf zelf, in plaats van bij hem thuis.” En dat gaat heel goed: “De stapjes zijn klein, maar ik zie verbetering. We koppelen woorden aan beelden en dat gaat steeds beter. En hij heeft het naar zijn zin, dat is het allerleukst aan mijn werk.”
Goed voor de toekomst
Maar voorlezen is niet alleen leuk; het is dus ook heel leerzaam. Waaruit blijkt dat? “Het vergroot de woordenschat enorm, zelfs met prentenboeken. Kinderen kunnen vertellen over de plaatjes die ze zien. Op die manier breiden ze hun woordenschat uit en leren ze woorden kennen die de ouders zelf misschien niet gebruiken. Ook de zinsbouw wordt beter en het kind leert luisteren en zich concentreren. Bij jonge kinderen kun je zo een mogelijke achterstand op de basisschool voorkomen.”
Ook aan de slag met voorlezen?
Kun je als ouder hulp en tips gebruiken bij het voorlezen van je kind? Of heeft je kind moeite met taal en zou voorlezen hierbij kunnen helpen? Laat het ons weten; misschien is de VoorleesExpress iets voor jullie.
Andere partner: logopedist Joyce Hendriks
Benieuwd naar een andere partner waar we mee samenwerken? Lees het artikel over logopedist Joyce Hendriks, die iedere week langskomt om kinderen beter te leren praten.