Ouderportaal Inschrijven
 1. Home
 2. KDV / Peuterwerk
 3. BSO
 4. Gastouderbureau
 5. Over ons
 6. Praktisch
 7. - Veelgestelde vragen
 8. - Aangepaste openingstijden
 9. - Inschrijven
 10. - Tarieven 2024 Kinderopvangtoeslag Toolkit 'Uitleg Kinderopvangtoeslag' Werkloosheid
 11. - De Bieënkorf App
 12. - Samenwerkingspartners Scholen voor Morgen
 13. - Documenten & formulieren
 14. - Nieuwsberichten
 15. Contact
Partner in de spotlight: Boekstartcoach Rita Glas helpt voorlezen
27-06-2018

Partner in de spotlight: Boekstartcoach Rita Glas helpt voorlezen

Om onze kennis en ervaring aan te vullen en een zo compleet mogelijk pakket aan zorg te bieden, werken we samen met allerlei partners. Maandelijks stellen we één van onze partners aan jullie voor. Deze maand: boekstartcoach Rita Glas.

Regelmatig is ze op woensdag- of vrijdagochtend op de Bieënkorf. Rita Glas, die werkt bij bibliotheek Salland, omringt zich dan met peuters. Samen lezen ze in boekjes, kijken ze ernaar en praten ze erover. Ook probeert Rita tijdens deze ochtenden ouders te stimuleren vaker voor te lezen. “Voorlezen is hartstikke leuk, maar ook heel belangrijk voor jonge kinderen.”

Lezen voorkomt taalachterstand
Maar ouders vinden het soms nog best lastig om voor te lezen. Ze weten niet hoe, ze weten niet welke boekjes geschikt zijn, of ze hebben er eigenlijk geen tijd voor. “En dat terwijl voorlezen al bij heel jonge kinderen bijdraagt aan hun taalontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat ze plezier krijgen in lezen. Ze bouwen er een grote woordenschat mee op, waardoor ze zonder achterstand op de basisschool komen.”

Spelenderwijs lezen
Tijdens de voorleesochtenden gaan de peuters met Rita een boekje lezen voordat de ouders er zijn. Dat gaat heel ongedwongen. Rita: “De peuters zitten niet netjes in een rijtje te luisteren. Het ene kind luistert graag naar het voorlezen, maar het andere kind is ondertussen liever aan het spelen. Niets moet. En zo is het ook bij de ouders. Sommige ouders hebben haast en vertrekken meteen met hun kindje, maar andere blijven even hangen. Aan hen geef ik graag handige voorleestips.”

Handige tips
Eén van Rita’s tips is: lees een boek niet van A tot Z. “Veel kleintjes hebben daar geen geduld voor. En dat is niet erg. Praat over wat je ziet, laat ze dingen aanwijzen. Kinderen kunnen toch niet zo lang stil zitten.” Verder houdt ieder kind weer van een ander soort boek, maar “voelboekjes” werken volgens Rita altijd. “Boeken met flapjes en dingen om te voelen, brengen een gesprek op gang. Dat levert leuke reacties op, het is iedere keer weer verrassend wat een kind eruit flapt.”
Bekijk pagina
 1. Sitemap
 2. Privacyverklaring