Ouderportaal Inschrijven
  1. Home
  2. KDV / Peuterwerk
  3. BSO
  4. Gastouderbureau
  5. Over ons
  6. Praktisch
  7. - Veelgestelde vragen
  8. - Aangepaste openingstijden
  9. - Inschrijven
  10. - Tarieven 2024 Kinderopvangtoeslag Toolkit 'Uitleg Kinderopvangtoeslag' Werkloosheid
  11. - De Bieënkorf App
  12. - Samenwerkingspartners Kindcentrum Wijhe
  13. - Documenten & formulieren
  14. - Nieuwsberichten
  15. Contact
Even bellen met… pedagogisch coach Eline Pelgrim
11-12-2019

Even bellen met… pedagogisch coach Eline Pelgrim

Pedagogisch medewerkers hebben sinds 2019 te maken met de Wet IKK (Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang). Deze wet is ingevoerd met als doel om de kwaliteit en toegankelijkheid van de kinderopvang te verbeteren. Om aan de eisen van deze wet te voldoen moet iedereen die bij de Bieënkorf op een babygroep werkt, vóór 2023 bijscholing hebben gehad. De training ‘Werken met baby’s’ leert medewerkers wat een baby écht laat zien. Eline Pelgrim: “Je ziet kleine signalen die je in de dagelijkse praktijk waarschijnlijk niet zo snel opvallen vanwege de drukte van de groep.”
 
Eline Pelgrim is sinds 2008 werkzaam bij de Bieënkorf. Sinds januari 2019 werkt ze als pedagogisch coach en beleidsmedewerker. Ze doet de Train de Trainer-opleiding ‘Werken met baby’s’, met als doel om deze training ook te kunnen geven aan haar collega’s van De Bieënkorf. “Er is specifiek voor deze training gekozen zodat iedereen hier ook écht wat aan heeft, zelfs de medewerkers die al járen met baby’s werken.”
 
Baby’s op film
Tijdens de training ’Werken met baby’s’ ga je aan de slag met beeldmateriaal aan de hand van thema’s. Onderwerpen zoals veiligheid en geborgenheid, basiscommunicatie, inzicht in de ontwikkelingsfase, het stimuleren en uitdagen van baby’s, stressregulatie, oudercontact én de speel- en leefomgeving van een baby komen aan bod. “Ik kom veel op de babygroep en dan maak ik filmpjes van verschillende alledaagse situaties, zoals een baby in de box of op schoot bij een pedagogisch medewerker. Deze filmpjes kijk ik samen met een pedagogisch medewerker terug, en analyseren wij samen. Hierbij kijken wij naar wat de baby laat zien, hoe hij zich voelt, wat dat zegt over zijn ontwikkeling en of hij op dat moment wat nodig heeft van de pedagogisch medewerker om verder te kunnen. Dit proces doe ik ook in een team. Hierbij kijken we waar het gezamenlijke doel van die groep ligt.”
 
Signalen van de baby
Eline rondt haar trainingsopleiding in juni af. Ze is dan bevoegd trainer en krijgt een certificaat. “Als ik mijn certificaat heb behaald mag ik de training gaan geven. Beeldmateriaal zal een rode draad zijn door de training. Ik ben heel erg enthousiast over het maken en het terugkijken en analyseren van beeldmateriaal, omdat je dan heel goed kan zien wat een baby laat zien en nodig heeft van jou als pedagogisch medewerker. Deze kleine signalen vallen je in de dagelijkse praktijk waarschijnlijk niet zo snel op vanwege de drukte van de groep.”
 
Bewustwording
De training zal zorgen voor een stukje bewustwording doordat je tijd neemt voor signalen. “Wat mij het meeste is bijgebleven van de training tot nu toe is het heel klein, tot in detail kijken naar een baby. Ik had een jongetje gefilmd dat een fles had gehad en uit zat te buiken in een wipstoel. Aan zijn lichaamsignalen zag je dat hij eigenlijk meer wou bewegen en hij het zat was om te zitten. Hij huilde niet, dus hij liet het niet duidelijk merken, maar je zag bij het terugkijken van het beeld dat hij het niet naar zijn zin had. Dit zijn mooie kleine signalen die je op beeld ziet, maar in de dagelijkse praktijk misschien mist.”
Bekijk pagina
  1. Sitemap
  2. Privacyverklaring