Altijd blijven leren: praktijkopleidingen bij de Bieënkorf
Eén van de doelstellingen van de Bieënkorf is dat iedereen, kinderen, ouders én medewerkers, zich moeten kunnen ontwikkelen binnen de grenzen van zijn of haar eigen kunnen. Daarom vinden we het belangrijk om onze medewerkers de kans te geven om hun leven lang te kunnen leren. De afgelopen periode hebben een aantal medewerkers met succes een opleiding afgerond of zijn er juist aan begonnen.Kim Mosterd, Anouk Mulder, Ilona Geerts, Jacqueline Buis en Marieke Dingerink zijn bezig met de laatste lootjes van hun opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker niveau 4. Deze driejarige opleiding focust onder andere op het stimuleren van de taalontwikkeling bij kinderen, waar wij bij de Bieënkorf actief mee bezig zijn.
Ad Pedagogisch Professional Kind en Educatie
Natalie Barbie en Ilonka Koerhuis zijn door naar het 2e jaar van de associate degree (ad) Pedagogisch Professional Kind en Educatie. Denise Strijkveen en Leonie Lok zijn onlangs gestart met deze opleiding. De ad Pedagogisch Professional is een tweejarige hbo-opleiding, waarin de ontwikkeling van kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar centraal staat. De combinatie van werken en leren zorgt ervoor dat de studenten de kennis van de opleiding direct toe kunnen passen in de praktijk.
Een voorbeeld hiervan is het wenprotocol dat sinds kort bestaat bij de Bieënkorf. Dit protocol heeft Natalie Barbie ontwikkeld met kennis die ze tijdens de opleiding opdeed. “Voor het wennen van nieuwe kindjes in een groep stond nog niets op papier, terwijl het heel belangrijk is dat hier een protocol voor bestaat. Er staat onder andere in dat een kind in de beginperiode een maatje krijgt en dat de ouders op de hoogte worden gehouden. Het is fijn dat dit in werking is gesteld en dat ik echt van betekenis ben voor de Bieënkorf. Het maakt me nog gedrevener om met volgende projecten aan de slag te gaan.”
Andere opleidingen
Eline Pelgrim heeft haar opleiding Video Interactie Begeleiding en Coaching (VIB) afgesloten met een erkend RIJKT AIT certificaat. Deze opleiding is IKK proof. In de opleiding VIB en coachen wordt, met behulp van praktijkbeelden, de interactie en de communicatie tussen kinderen en de professional inzichtelijk gemaakt. De opleiding VIB en coachen draagt betekenisvol bij in hoe kennis en vaardigheden op het gebied van pedagogisch handelen en coaching verder kunnen worden doorontwikkeld. Zodat professionals succesvol gecoacht kunnen worden.
Lorèn voor ’t Hekke heeft voor de zomer haar SPW-4 opleiding gehaald en kan nu ook op het kinderdagverblijf en peuterwerk werken. Zij gaat dit najaar met Nikki Grave starten met de VVE-cursus, waarmee ze hun certificaat voor- en vroegschoolse educatie kunnen behalen.
Esther Jager is onlangs begonnen met de hbo-bachelor Social Work.
Leren van het IKC-congres
In het kader van ‘altijd blijven leren’ paste ook het IKC-congres waar een aantal medewerkers in september 2018 naartoe is geweest. Dit congres richtte zich op professionals die zich bezighouden met de vorming en ontwikkeling van een kindcentrum. Centraal stond de vraag ‘Hoe halen we het beste uit ieder kind?’.
We luisterden onder andere naar inspirerende sprekers en namen deel aan verschillende workshops. Hierdoor deelden we kennis en ervaringen met collega’s uit het vak. Een heel leerzame dag!